ETUSIVU

UUSIN LEHTI

ARKISTO

TILAAJAPALVELU

TOIMITUS

MEDIAKORTTI
Suomen Luonto

Siperianmäntykehrääjiä voi kulkeutua länteen

Pelätty tuholainen saisi Keski-Euroopan vuoristometsissä aikaan pahaa jälkeä.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan Suomeen tuodaan havupuuta Kirovin ja Permin hallinto­alueilta, joilla uusien tietojen mukaan tavataan siperianmäntykehrääjää, massiivisten metsätuhojen aiheuttajaa.

Ilmiö kiinnostanee muuallakin kuin Suomessa: 2006 Kirovista vietiin puuta venäläisen konsulttiyrityksen taulukoiden mukaan 324 000 tonnia. ”Keski-Euroopan vuoristometsissä tuholainen saisi aikaan katastrofin”, sanoo hyönteisasiantuntija, professori Kauri Mikkola.

Perm ja Kirov sijaitsevat Uralin länsipuolella. Tähän asti on luultu, että tuholaista elää vain Uralin itäpuolella, josta tuodulle puulle on tuhohyönteisten vuoksi huomattavasti tiukemmat vaatimukset kuin länsipuolen puulle.”Uralin itäpuolelta tuotavan puun tulee olla kuorittua, mutta länsipuolelta tuotavan ei”, kertoo Eviran ylitarkastaja Kari Nurmi.

Suomen Luonto kertoi viime numerossa (5/08) Kauri Mikkolan löytäneen siperianmäntykehrääjiä tutkimusmatkallaan 2002 Uralilta.

Tulli ja Evira eivät tilastoi Suomeen tuodun puun lähtöpaikkaa, mutta ylitarkastaja Otto Hukan mukaan satunnaisotantojen perusteella molemmilta alueil­ta tuodaan puuta Suomeen: ”Kirovin alueelta meille tulleita eriä tarkastettiin fyysisesti viime vuonna kaksi ja Permin alueelta seitsemän erää.”

”Kaikkiaan Venäjän Euroopan puoleisista osista tulevasta havupuusta on tarkastettava vähintään prosentti.”
Edes tämä häviävän pieni osuus kaikesta Uralin länsipuolelta tuodusta puusta ei päädy kuorittavaksi asti: ”Puuta ei kuorita. Eräiden hyönteislajien toukat ja munat tarkastetaan ja lisäksi mäntyankeroisten varalta porataan akkuporalla lastunäyte”, Hukka sanoo.

Tiettävästi Suomen tuontipuussa ei tähän mennessä ole ollut merkkejä siperianmäntykehrääjästä. Kauri Mikkolan mukaan on epätodennäköistä, että kehrääjä kulkeutuisi puutavarassa meille, sillä hakkuita tehdään talvella, jolloin kehrääjät talvehtivat toukkina maassa. Jos hakkuita tehdään kesällä, riski on suurempi. Tällöin siperianmäntykehrääjän munia on lehtikuusissa. Toukat ovat tähän asti syöneet lehtikuusen lisäksi vain meikäläisittäin eksoottisia havupuulajeja. Siperianmäntykehrääjän toukat aiheuttavat Siperiassa satojentuhansien hehtaarien metsätuhoja syömällä neulasia.

Teksti: Juha Kauppinen
Kuvat: Kauri Mikkola




PALAUTE   YHTEYSTIEDOT