ETUSIVU

UUSIN LEHTI

ARKISTO

TILAAJAPALVELU

TOIMITUS

MEDIAKORTTI
Suomen Luonto
Toimitukselta 11/2001

Hulvattomat tavaramarkkinat

Kuluttaja ei ole enää pitkään aikaan ollut kuningas.
Tuotepaljous rasittaa ja turruttaa. Silloin tällöin voi jostakin saada outoja voimia, jolloin jaksaa perehtyä ja kyseenalaistaa.
Olen sitä mieltä, että tuotteen valmistajalla on, tai ainakin pitäisi olla, vastuu tuotteen vaikutuksista ympäristöön.
Voimassa oleva tuotevastuulaki puhuu vain tuotteen turvallisuudesta kuluttajalle. Sananmukaisesti laki koskee tuotteesta henkilölle tai vahingon tapahtumisen aikaan pääasiassa yksityiseen tarkoitukseen käytetylle omaisuudelle aiheutuneen vahingon korvaamista.
Olisi jo aika rukata laki uuteen uskoon. Kuuluuhan jokaisen ihmisen turvallisuuteen myös ympäristö ja se, mitä sille tapahtuu. Esimerkiksi otsonikerroksen oheneminen ja ilmaston lämpeneminen vaikuttavat tavalla tai toisella jokaiseen ihmiseenkin. Näitä jättiongelmia pienempiä murheita onkin sitten kokonainen leegio.

Julkistamme tässä numerossamme Vuoden 2001 turhakkeen sekä muut 88 ehdokasta.
Tämänvuotisella valinnallamme haluamme kiinnittää huomiota muun muassa biojätteiden käsittelyyn. Ei ole mitään järkeä kääriä biojätettä sisältäviä vaippoja muoviin ja kipata niitä kaatopaikalle metaania tuottamaan. Sama koskee muovipussiin kerättyjä koirankakkoja.
Paketoinnin sijaan biojätteet pitäisi joko kompostoida tai muuttaa biokaasuksi reaktoreissa; päästöt vähenisivät oleellisesti ja ravinteet palautuisivat takaisin maahan.
Turhakekilpailu virittää keskustelua. Vuoden takaisesta turhakkeesta, lehtipuhaltimesta, tulee edelleen yhteydenottoja. Lähes kaikki kiittelevät valintaa; on se sen verran ärsyttävä peli.
Valinnan puolesta on julkistamisen jälkeen kertynyt myös uusia raskauttavia todisteita. Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkija on todistanut pienmoottorit kauhistuttaviksi saastuttajiksi. Katalysaattoriauto muuttuu moottorikelkan, ruohonleikkurin, useimpien perämoottoreiden ja lehtipuhaltimen rinnalla melkein pulmuseksi.
Tutkijan mukaan syynä on se, että laitteet ovat tekniikaltaan vanhanaikaisia 2-tahtimoottoreita. Laitevalmistajat ovat saaneet ratsastaa kymmeniä vuosia vanhalla hevosella, pienmoottorilaitteisiin ei ole kiinnitetty tarpeeksi huomiota.
Vasta nyt EU kaavailee direktiiviä, joka rajoittaisi pienmoottoreiden päästöjä.

Turhakkeiden etsiminen aiheuttaa aina myös mielipahaa. Laitteiden valmistajat ja maahantuojat eivät pidä tämän kaltaisesta julkisuudesta. Mutta onko pakko tehdä tai tuoda älyttömiä tuotteita?
Tuotteiden pitäisi olla laadukkaita, tarpeellisia, ympäristöä säästäviä ja kestäviä. Eikä olisi pahitteeksi jos ne olisivat myös kauniita.
Kuluttaja on taas kuningas, kun hänen ei enää tarvitse miettiä asioita, jotka kuuluvat tuotteen valmistajalle.

Teksti: Alice KarlssonPALAUTE   YHTEYSTIEDOT