ETUSIVU

UUSIN LEHTI

ARKISTO

TILAAJAPALVELU

TOIMITUS

MEDIAKORTTI
Suomen Luonto

Kysy luonnosta

Lähetä oma kysymyksesi Kysy luonnosta -palstalle!

Herukan oksat kuivuvat

Mikä kuivattaa punaherukan oksia kesken kasvukauden?

Jos kuivaneet oksat katkeavat helposti tietystä kohdasta, kyseessä on ilmeisesti herukanvarsisääski. Jos katkennutta kohtaa tarkastelee lähemmin ja kuorii oksaa hiukan, katkeamakohdasta löytynee sienitaudin tummentamaa pintaa ja muutaman millin mittaisia vaalean punertavia toukkia. Silloin oksan sisusta näyttää tavanomaiselta.
Toinen mahdollisuus on herukkalasisiiven toukka. Lasisiipi paljastuu helposti: oksan tai varren ydin on syöty ontoksi ja täynnä tummaa purua, minkä näkee halkaisemalla oksa puukolla. Käytävästä voi löytyä kotelo tai vaalea toukka, joka on täysikasvuisena puolentoista sentin mittainen.
Lasisiiven voi havaita myös siitä, että itse perhosen kuoriuduttua kotelokuori jää törröttämään herukan varteen. Näitä herukan tuholaisia on vaikea torjua, parasta on korvata pensaat uusilla ja istuttaa ne melko etäälle entisistä. Minä kylläkin olisin iloinen, jos huomaisin, että herukoissani on lasisiipiä.
Kauri Mikkola


Vihreätä hyytelöä

Kesämökin rantaa siivotessa olen kiinnittänyt huomiota hyytelösormuksiin ja -palloihin. Ne ovat lähinnä viinirypäleen kokoisia ja näköisiä. Mitä nämä kertovat järven kunnosta?

Rannan hyytelöpalloille ja hyytelörenkaille on kolme vaihtoehtoista selitystä.
Ensinnäkin viinirypäleen näköiset hyytelöpallot voivat olla sinilevän Nostoc pruniforme kasvustoja. Linné käytti lajista nimeä sjöplommon (järviluumu), jolla nimellä myös eteläruotsalainen rahvas lajin tunsi. Virallista suomenkielistä nimeä lajilla ei ole. Luumunostoc lienee aivan yleinen meidän järvissämme, mutta yleensä se kasvaa hiukan syvemmällä. Se on myös niin kiinteä, ettei helposti hajoa renkaiksi ja riekaleiksi. Tämä levä on puhtaan veden laji, jonka näkemistä ei tarvitse säikähtää.
Edellistä yleisempiä ovat rantavedessä erään alkueläimen (Ophrydium-ripsieläin) koloniat. Ne ovat pehmeämpiä kuin luumulevän kasvustot ja muodoltaan vaihtelevampia mutta tavallisesti kuitenkin likimain pallomaisia. Aallokko tai koskettelu saattaa hajottaa ne renkaiksi ja riekaleiksi.
Vihreä väri johtuu yksisoluisesta Chlorella-levästä, joka elää ripsieläimen solujen sisällä. Ripsieläin antaa levälle turvatun ympäristön ja ravinteet, levä sitoo auringon valon avulla mineraaliravinteet eloperäisiksi yhdisteiksi, joita sitten ripsieläin ja levä molemmat käyttävät kasvaakseen ja lisääntyäkseen.
Lisäksi hyytelömäisessä koloniassa elää hyyryläisinä piileviä ja bakteereeja — tiedä vaikka nekin joutuisivat ripsieläimen ravinnoksi! Ophrydium-pallosetkin kuuluvat puhtaan veden eliöstöön.
Hyytelömäiset renkaat voisivat olla myös vesiperhosen munaryhmiä, mutta ne eivät ainakaan tuoreina ole vihreitä, ja munat näkyvät tummina pisteinä kirkkaassa hyytelössä.
Seppo Vuokko



PALAUTE   YHTEYSTIEDOT