|
Luonto & kulttuuri: Kävelevä sekajäte
|
Salolainen Birgitta Wulf vetää Roskisnallen tamineet päälleen ja astelee innokkaan lapsijoukon eteen. Alkaa jätteiden eli rikki menneiden lelujen lajittelun ja uusiokäytön leikkitunti. Leikin varjolla Roskisnalle tekee tärkeää opetus- ja valistustyötä.
"Lasten jäteneuvonta ei tunnu kuuluvan kenellekään. Paikallinen jäteyhtiö ensin lupasi maksaa minulle lasten jäteneuvontatyöstä, mutta ilmoitti myöhemmin, että saat harrastaa ilmaiseksi niin paljon kuin haluat. Vakavaa harrastustoimintaa tämä lähinnä nyt onkin, mutta haluaisin tehdä tästä pysyvän ja toimivan neuvontamuodon", Birgitta toteaa.
Hän suunnitteleekin Roskisnallen kierrätys- ja ideapajan perustamista ja toivoisi toimintaan mukaan kaikkia kiinnostuneita. Birgitta on ammatiltaan mielenterveyshoitaja, mutta tarjolla on vain pätkätöitä. Hän olisikin valmis heittäytymään Roskisnallen rooliin täysipäiväisesti.
Roskisnalle-hahmon Birgitta keksi pari vuotta sitten oltuaan Täti Vihreän eli ympäristökasvattaja Elina Nummen kurssilla. Sitä ennen hän oli jo kymmenen vuotta toiminut aktiivisesti Salon seudun kierrätyskuvioissa ja oli myös perustamassa paikkakunnalle kierrätyskeskusta.
"Kierrätyskeskuksessa näin, kuinka lapset kulkivat aikuisten perässä ikävystyneinä ja mietin, miten tätä tärkeää kierrätys- ja uusiokäyttötietoa saisi jaettua myös lapsille mielekkäästi", Birgitta kertoo Roskisnallen syntyvaiheista.
Roskisnalle on itsekin sekajäte, roskiin heitetty vanha nalle, joka ei suostunut hylättyyn kohtaloonsa vaan kömpi roskiksesta pois, paikkautti itsensä ja alkoi puhua muidenkin poisheitettyjen kapineiden puolesta. Nallepukukin on ommeltu kierrätyskeskukseen tulleesta teddykankaasta. Nallen ote jäteasioihin on positiivinen ja iloinen, vaikka nykyisistä kulutustottumuksista ei ole paljon hyvää sanottavaa.
"Tänä päivänä lapset elävät kertakäyttökulttuurissa kasapäin leluja ympärillään, jotka on kaiken lisäksi valmistettu huonosta materiaalista. Tuottajavastuu on myös hukassa. Mihin rikkoutunut lelu oikein kuuluu? Kaatopaikalle kuskataan niin paljon käyttökelpoista tavaraa", Birgitta miettii. Tavaran sijaan Roskisnalle suosittelee lapsille ja muillekin annettavaksi elämyksiä ja yhdessäoloa.
Roskisnallen voi tilata esiintymään päiväkotiin tai kouluun, lisätietoja saa Birgitta Wulfilta, p. 0400 410 661, roskisnalle@luukku.com.
Tämä artikkeli on julkaistu Suomen Luonnossa huhtikuussa 2003. Tuoretta tietoa roskisnallesta internetsivuilta www.pilke.tv/sivu3319.
Teksti: Johanna Mehtola
Kuvat: Päivi Taino
|
|