ETUSIVU

UUSIN LEHTI

ARKISTO

TILAAJAPALVELU

TOIMITUS

MEDIAKORTTI
Suomen Luonto

Luonnossa elokuussa


Lohen nousu on ohi ja kutu tuloillaan. Kuva Pertti Turunen/Luontokuvat

Elokuun aikana päästiin ennen korjaamaan kesän satoa, eloa pelloilta. Kesän viimeinen kuukausi on sikäli hankala sadonkorjuulle, että sateiden todennäköisyys lisääntyy kohti kesän loppua.
Vuoden 2002 elokuu oli toiseksi lämpimin vähän yli sataan vuoteen - kuukauden keskilämpötila oli esimerkiksi Helsingissä 19,4 astetta. Vielä lämpimämpi oli elokuu 1939, jolloin keskilämpötila oli tasan 20 astetta.

Marja-aika on parhaimmillaan ja sienikausi alkaa toden teolla. Tänä vuonna satoi alkukesällä runsaasti. Sienisato voi vielä muodostua kohtuulliseksi, jos kuivan keskikesän jälkeen elokuu on sateinen.

Päiväperhosista monen uusi sukupolvi lentää elokuussa. Näitä ovat esimerkiksi kaali-, nauris- ja lanttuperhonen sekä sitruunaperhonen, suruvaippa, neitoperhonen, amiraali, ohdakeperhonen, nokkosperhonen ja herukkaperhonen.

Sinilevien massat kehittyvät vasta heinäkuun puolivälissä. Ilmiö jatkuu lämpimien säiden aikana runsaana pitkälle elokuuhun. Sinilevät ovat yksisoluisia yhteyttäviä bakteereita, eivät siis kukkivia kasveja.
Vain muutamat kalalajit kutevat - esimerkiksi silakan kutu jatkuu ja kivinilkka aloittaa kutunsa. Lohen nousu jäljellä oleviin kutujokiin vähenee ja päättyy. Kutu on syksyllä.

Valmistautuminen talvihorrosta ja talviunta varten on täydessä käynnissä, sillä näin talvehtivat nisäkkäät ovat selviytyneet poikastensa hoidon rasittavimmista vaiheista. Ne alkavat elokuussa kerätä talveksi vararavintorasvaa. Ihon alle ja sisäelinten ympärille kertyvä rasva voi joskus lähes kaksinkertaistaa eläimen painon horros- tai unikauden alkuun mennessä. Siilit käyvät halukkaasti ruokinnoilla.

Lintujen syysmuutto on vauhdissa. Viimeiset aikuiset kahlaajalinnut jatkavat muuttoaan. Nyt lähdössä ovat myös nuoret kahlaajat. Hyönteissyöjälintuja kerääntyy muuttoparviksi, jotka liikkuvat ruokaa hakien ja levottomasti äännellen. Nuoria harmaahaikaroita ilmestyy reheville järven- ja merenlahdille sekä jokivarsiin. Harva niistä on syntynyt Suomessa ? melkein kaikki ovat tulleet Venäjältä ja Baltian maista ruuanhakuun.

Metsästyskausi käynnistyy sepelkyyhkyn pyynnillä 10. elokuuta. Kuun 20. päivä kello 12 on sorsien ja lehtokurpan vuoro.
PALAUTE   YHTEYSTIEDOT