|
Latvian luontokohteet
Riianlahden hiekkakivirantaa (Veczemju klintis) Viron rajan ja Riian välillä.
|
Randu plavas
Edustava rantaniitty ja ruovikkoranta heti Viron rajan Ikla/Ainazin rajanylityspaikan jälkeen. Tiestä oikealla on retkipöytä ja pieni paikoitusalue sekä alueen opaskartta. Rannan lintujentarkkailulavalle johtaa luontopulku, joka kulkee ruovikossa pitkospuilla. Ruovikon edustalla on hiekkasärkkä, jolla muuttoaikana levähtää varsinkin lokki- ja kahlaajalintuja. Ruovikon edustan matala alue on myös vesilintujen suosiossa.
Veczemju klintisin hiekkakiviranta
Harvinainen rantatyyppi, jossa muutaman metrin korkuinen hiekkakivi muodostaa törmän heti kapean hiekkarannan takana. Viitoitus Oltuzissa lähtevää tietä myöten. Rannan tuntumassa leirintäalue, josta matkaa voi jatkaa jalan; törmä on hieman leirintäalueelta pohjoisen suuntaan.
Gaujan kansallispuisto
Laaja kansallispuisto Riian pohjoispuolella.
Kemerin kansallispuisto
Metsäinen ja soinen kansallispuisto Riian länsipuolella heti Jurmalan kuuluisien hiekkarantojen takana. Saavutettavissa Tukumsiin menevällä junalla; Riika-Ventspils-tie kulkee puiston läpi ja Riika-Liepaja-tie sen koillisrajalla.
Enguren lintujärvi
Berziemsin jälkeen vasemmalle kääntyvä viivasuora tie johtaa Enguren tutkimsusaseman pihaan. Täältä lähtee pohjoiseen parin kilometrin luontopolku, jonka päässä on lintujentarkkailutorni? alueen muut tornit ovat vain tutkimuskäytössä. Luontopolulta haarautuu erillinen kämmekkäpolku.
Sliteren kansallispuisto
Kolkan niemi Sliteren kanallispuistossa on yksi Latvian suosituimmista matkailukoheista. Puisto on kulttuurihistoriallisesti ainutlaatuinen, koska sen alueella on suurin osa säilyneistä entisistä liiviläiskylistä. Itämeren puoleinen hiekkaranta on koko Itämeren alueen hienoimpia.
Itämeren törmärannikko
Törmärannikko (Baltijas juras stavkrasts) muodostaa kymmenien kilometrien siivun Latvian Itämeren rannikosta. Hiekkainen maaperä muodostaa rannassa eroosiotörmän, joka on paikoin noin kymmenen metrin korkuinen. Rantaan pääsee useissa paikoissa Pavilostan ja Jurkalnen välillä.
Papen lintuasema
Papen lintuasema on periaatteessa tutkimusasema, joka on käytössä vain syksyllä elo-marraskuussa. Asema sijaitsee muutamassa parakissa pian Papen kylän jälkeen.
Lubansin lintujärvi
Lubans oli ennen kuivatustaan Latvian isoin järvi ja on eräiden lähteiden mukaan sitä yhä. Alueella voi kulkea useita pengerteitä pitkin. Hieman Lubansin länsipuolella sijaitsee Taicun suojelualue, jonka pääsosan muodostaa samanniminen suo.
Tästä Lubansin sivuille: Lubans
LINKKEJÄ
Rozentals-seura
http://www.rozentals-seura.fi/
Latvian ilmatieteen laitos (englanniksi)
http://www.meteo.lv/English/index.html
Latvian järvet (englanniksi)
http://www.ezeri.lv/dbase.php?lid=eng
Biological diversity in Latvia
http://www.lva.gov.lv/daba/eng/index.htm"
Mammals of Latvia
http://latvijas.daba.lv/scripts/db/saraksti/saraksti.cgi?d=ziidiitaaji&l=en
Latvian birding
Sivuilla on hyvät ja ajantasaiset tiedot Latvian linnustosta ja lintupaikkojen kulkuyhteyteyksiä (muun muassa Kolka, Slitere, Liepaja, Pape).
http://www.putni.lv/index_eng.htm
Teksti: Antti Halkka
Kuvat: Juha Kauppinen
Liivinrantaa Kuostrogissa
|
|
|