ETUSIVU

UUSIN LEHTI

ARKISTO

TILAAJAPALVELU

TOIMITUS

MEDIAKORTTI
Suomen Luonto

Kivinilkka synnyttää helmikuussa


Kivinilkka.

Kivinilkka synnyttää merellä eläviä poikasia. Poikaset syntyvät tammi–maaliskuussa. Suunnilleen tulitikun mittaisia poikasia on muutamasta kymmenestä jopa satoihin. Kivinilkka on Itämeren kallioisilla rannoilla hyvin tavallinen kala ja monien merilintujen tärkeää ravintoa.

Harmaahaikaroita, joutsenia ja Hangossa jopa merihanhi on jäänyt etelärannikolle viivyttelemään. Merihanhi on oleillut talvella Suomessa parikymmentä kertaa. Hanhistamme vain kanadanhanhia jää yleensä yrittämään talvehtimista. Lintujen muutto käynnistyy hiljalleen helmikuun lopulta alkaen. Ensimmäisinä ovat liikkeellä muun muassa pulmuset ja mustavarikset.

Kuun lopulla pimeyttä kestää enää alle puoli vuorokautta. Talvitaivaan komein tähtikuvio on Orion. Helmikuussa näkyviä planeettoja ovat Saturnus ja Jupiter. Saturnus on Kaksosten tähdistössä ja näkyy koko yön. Se on ennen keskiyötä korkealla etelässä. Kellertävä Jupiter näkyy Neitsyen tähdistössä. Se nousee idästä ennen keskiyötä. Aamuyöksi Jupiter siirtyy etelään. Sen neljä suurinta kuuta erottuvat kiikarilla.

Meren jäätyminen oli tammikuussa selvästi jäljessä tavanomaisesta. Esimerkiksi lounaissaaristossa oli tammikuun puolivälissä jään sijaan jopa viisiasteista vettä ja Perämerestä jäässä oli vain aivan pohjoisosa. Jos nyt ei tule hirmupakkasia, jäätalvi jää keskimääräistä leudommaksi. Jäätymistilannetta voi seurata merentutkimuslaitoksen nettisivulla Merentutkimuslaitos.

Kuukauden wanha lainaus. Hämäläinen 9.2.1889: Helmikuulla owat työt melkein samat kuin Tammikuussa. Hirret ja muut puuaineet, jotka tulewat käytettäwäksi awoilmassa, pitää hakattaman wiimeistään Helmikuussa. Jäätä meijerin ja talouden tarpeesen on otettawa tässä kuussa.

Kuvat: Ralf Åström / LKA



PALAUTE   YHTEYSTIEDOT