ETUSIVU

UUSIN LEHTI

ARKISTO

TILAAJAPALVELU

TOIMITUS

MEDIAKORTTI
Suomen Luonto

Kesäkuu luonnossa

Kesäkuussa päivä on pisimmillään ja yö lyhimmillään. Kesäpäivänseisaus on 21.6. — siitä eteenpäin yöt taas pitenevät. Juhannuspäivä on lauantaina 24.6.

Käsivarren Lapissa pääsee vielä hiihtämään isojen tuntureiden pohjoisrinteillä.

Pohjoismaista luonnonkukkien päivää vietetään 13.6. Silloin eri puolilla Suomea järjestetään satakunta asiantuntijoiden vetämää kasviretkeä ihmisten perehdyttämiseksi kotiseudun luonnonkukkiin.

Muuttolintujemme hännänhuippu, lapinuunilintu, saapuu Kaakkois-Aasiasta. Useimmat niistä asettuvat Itä- ja Pohjois-Suomeen.

Haahkakoiraat kerääntyvät parviksi ulkomerelle ja lähtevät kesäkuun alkupuolella Etelä-Itämerelle sulkimaan.

Isokuovinaaraat ovat työnsä tehneet jo toukokuussa: neljä munaa on pesässä ja koiras niitä hautomassa. Siis pitkä käyränokka kohti etelän riemuja. Myös keräkurmitsojen ja vesipääskyjen naaraat jättävät koiraat hautomaan munia ja huolehtimaan jälkikasvusta.

Kolmi- ja kymmenpiikki, kuha, lahna, ruutana, salakka, silakka, sorva ja särki kutevat. Hauen kutu jatkuu Pohjois-Lapissa.

Siilit tuhisevat ja juoksentelevat pariutumispuuhissaan. Kontiaisen (aiemmin maamyyrä) poikue ilmestyy maanalaiseen pesäkammioon.

Metsäjäniksen poikaset viettävät päivän piilossa yksikseen, emo käy imettämässä niitä öisin. Yksinäiset jäniksenpojat eivät siis ole hylättyjä.

Sudenpennut kurkistelevat pesästä ensimmäisen kerran.

Hirvinaarailla on kesäkuussa pienet vasat ja joskus naaras puolustaa niitä hyökkäämällä.

Suomen luonnonsuojeluliiton ympäristöpalkinnot jaetaan Maailman ympäristöpäivänä 5. kesäkuuta. Palkinto on tunnustus ympäristön hyväksi tehdystä työstä ja se on jaettu vuodesta 1980. Lista ympäristöpalkinnon saajista löytyy sivulta: www.sll.fi/tiedotus/ymparistopalkinnot.




PALAUTE   YHTEYSTIEDOT