|
Arjen ekovinkki: Paperi kiertämään
Kuva: Marja Vehkala/Kuvaliiteri
|
Syyskuun Ekovinkin lähettäjä Hannele Siitonen Helsingistä saa palkinnoksi Suomen Luonnon vuosikerran: ”Käytän samaa paperikassia monen monta kertaa sanomalehtien ja muun paperiroskapostin pois viennissä. Heitän kassin kartonkikeräyslaatikkoon vasta, kun se on mennyt rikki. Välillä kun oikein innostun, niin rullaan sanomalehdet ja vien ne kukkakauppaan. Kauppias on ollut ylen tyytyväinen, ja olenkin kiitokseksi saanut kimpun kukkia.”
Lähetä ekovinkkisi sähköpostitse johanna.mehtola@sll.fi tai osoitteeseen Suomen Luonto, Kotkankatu 9, 00510 Helsinki. Kuoreen sana Ekovinkki. Mukaan yhteystiedot, sillä palkitsemme kuukauden parhaan vinkin Suomen Luonnon vuosikerralla!
Tiesitkö, että
- Suomessa paperinkeräys aloitettiin jo 1920-luvulla. Järjestelmällinen keräys alkoi 1943, kun Jätekeskus Oy eli nykyinen Paperinkeräys perustettiin.
- Suomessa paperia kerätään 800 000 tonnia vuodessa, 152 kiloa asukasta kohden. Se on 71 prosenttia kaikesta käytetystä paperista ja kartongista.
- Keräyspaperiastiaan voi laittaa sanoma- ja aikakauslehdet, toimistopaperit, mainospostit, uusiopaperit, kirjekuoret, värilliset kopiopaperit, puhelinluettelot ja pehmeäkantiset kirjat.
- Kaatopaikalla lehdistä syntyy metaanikaasua, joka edistää kasvihuoneilmiötä.
- Keräyspaperin ansiosta neitseellistä puuta säästyy noin 1,6 miljoonaa kuutiota vuosittain.
- Keräyspapereihin ei kelpaa märkä ja likainen paperi eikä pehmo- ja alumiinipaperi.
- Ruskeat paperikassit lajitellaan keräyskartongin tai -pahvin joukkoon.
- Kierrätä lehdet tuoreena: alle kolme kuukautta vanhoista lehdistä painovärin poistaminen onnistuu helpoiten.
- Suomi on paperinkeräystehokkuudessa viiden parhaan maan joukossa.
Lisätietoja: www.paperinkerays.fi
|
|