ETUSIVU

UUSIN LEHTI

ARKISTO

TILAAJAPALVELU

TOIMITUS

MEDIAKORTTI
Suomen Luonto

Mäntysuopa tehoaa tahroihin


Kuva: Matti Ylätupa/LKA/Kuvaliiteri

Lokakuun Ekovinkin lähetti Raija Ylönen Helsingistä. Palkinnoksi hän saa Suomen Luonnon vuosikerran:
”Ehdottomasti paras tahranpoistaja pyykinpesussa on mäntysuopa. Kun mäntysuopaa hieroo vedellä kostutettuun tahraan niin, että suopa vaahtoaa vähän ja antaa pyykin liota vedessä yön yli, irtoavat sitkeätkin likatahrat. Erittäin hyväksi todettu lapsiperheessä, ei tarvitse käyttää mitään muuta tahranpoistoainetta.”

Lähetä ekovinkkisi sähköpostitse osoitteella johanna.mehtola@sll.fi tai kirjeitse Suomen Luonto, Kotkankatu 9, 00510 Helsinki. Kuoreen sana Ekovinkki. Mukaan yhteystiedot, sillä palkitsemme kuukauden parhaan vinkin Suomen Luonnon vuosikerralla!

Tiesitkö, että
- Mäntysuopaa syntyy puunjalostuksen sivutuotteena. Sen raaka-ainetta mäntyöljyä saadaan selluloosankeiton sivutuotteena.
- Mäntysuopa on monikäyttöinen, ympäristöä säästävä pesuaine, joka hajoaa nopeasti maaperässä.
Saippua- ja suopapohjaiset pesuaineet rasittavat vesistöjä vähemmän kuin synteettisiä tensidejä sisältävät aineet.
- Mäntysuovan sisältämät hartsihapot ovat myrkyllisiä kaloille. Siksi mäntysuopaa ei saa mattopyykillä päästää suoraan vesistöön, vaan matot on syytä huuhdella maalla eikä järvessä.
- Mäntysuopaliuosta voi laimennettuna käyttää puutarhassa tuhoeläinten kuten kirvojen sekä perhos- ja pistiäistoukkien torjuntaan.
- Mäntysuopaliuos sopii myös uunin puhdistukseen. Levitä mäntysuopaliuosta tahrojen pinnalle ja kuumenna uuni 50 asteeseen. Kun uuni on hetken jäähtynyt, harjaa pehmeällä harjalla ja pyyhi veteen kostutetulla liinalla.
- Suosi ympäristömerkittyjä tuotteita.
- Vältä pesuaineiden yliannostelua.

Teksti: Johanna MehtolaPALAUTE   YHTEYSTIEDOT