ETUSIVU

UUSIN LEHTI

ARKISTO

TILAAJAPALVELU

TOIMITUS

MEDIAKORTTI
Suomen Luonto

Jätteiden poltto on vanhanaikaista


Kuva: Pasi Karuaho

Suomessa on vireillä useita jätteenpolttolaitoshankkeita. Jätehuoltoyhtiö Lassila & Tikanojan tuotepäällikön Lassi Hietasen mielestä laitoksista uhkaa tulla hukkainvestointeja. Hänen mukaansa 20 vuoden kuluttua kukaan ei enää halua polttaa jätettä.

Kova väite, mihin se perustuu?
”Markkinatalouden lakeihin. Kiinan ja Intian talouskasvu johtaa siihen, että raaka-aineista tulee pulaa, ja niiden hinnat nousevat nopeammin kuin energian hinta. Jätteestä tulee liian arvokasta poltettavaksi. Tähän on jo havahduttu muualla, mutta Suomessa halutaan lyödä päätä seinään.
Pieni osa materiaalikierrätykseen kelpaamattomasta jätteestä voidaan ehkä polttaa, mutta siihen riittää huomattavasti niukempi kapasiteetti kuin mitä nyt on suunnitteilla.”

Vaarantaako massapoltto kierrätyksen?
”Kyllä. Jos rakennetaan suurikokoinen 100 miljoonan euron arinakattila, sen täytyy haalia kaikki kotitalousjätteet koko lähiseudulta. Ja kun polttoaineesta tulee pulaa, puuttuvat jätetonnit kerätään yrityksistä, ottamalla ne väkisin pilkkahinnalla.

Onko kierrätys aina parempi vaihtoehto kuin poltto?
”Pääsääntöisesti kyllä ja tekniikka kehittyy koko ajan. Esimerkiksi nestepakkauskartongista pystytään nyt jo irrottamaan kuidut teollisesti. Yhä useampi tuote suunnitellaan siten, että sen materiaalit ovat kierrätettävissä. Kierrätetylle paperikuidulle on kysyntää, koska neitseellisen raaka-aineen saanti vaikeutuu jatkuvasti. Muovi taas seuraa öljyn hintaa, ja jo lähitulevaisuudessa on järkevämpää tehdä sekamuovista pyrolyysin avulla öljyä kuin polttaa se semmoisenaan.”

Onko järkevää kuskata jätteitä Euroopasta Kiinaan?
”Virhe on jo tapahtunut siinä, että tuotanto on siirretty sinne. Nyt Kiinasta tulee tänne laivoja täynnä tavaraa, mutta sinne ei viedä juuri mitään. Siksi on parempi, että laivat kuljettavat sinne jätettä raaka-aineeksi kuin että ne matkaisivat tyhjinä vain noutamaan tavaralastejaan. Yritetään kierrättää kelvollinen jäte täällä.”

Voidaanko jätteiden syntyä ehkäistä ennalta, jos sekä pakkausteollisuus että jätehuolto saavat voittonsa mahdollisimman suurista jätemääristä?
”Jätehuoltoyhtiöiden tehtävä on myydä neuvontaa ja palveluita, ja kerromme asiakkaillemme, miten jätteen syntymistä vähennetään. Yrityksille se on merkittävä säästökohde, ja menettäisimme luottamuksemme, jos antaisimme väärää tietoa.
Mutta jätteiden tuottamisessa ei päästäne koskaan nollatasolle. Elintarvikkeet on pakattava. Muuten joutuisimme heittämään pois pilaantunutta ruokaa, mikä olisi vielä kestämättömämpää. Sen sijaan voimme helposti päästä siihen, että kaikki jäte on hyödynnettävissä järkevästi, eikä sitä kerry enää kaatopaikoille.”

Teksti: Jarmo Pasanen



PALAUTE   YHTEYSTIEDOT