|
Ympäristö & elämäntapa: Omenat mehuksi mehuasemalla
Joka vuosi kotimaisesta omenasadosta jää osa hyödyntämättä. Jos omenia ei enää jaksa keittää hilloksi, ne kannattaa viedä mehuasemalle. Rupusista ja happamistakin omenista puristuu asemilla kullankeltaista, maukasta mehua.
Lähimmän mehuaseman löytää puhelinluettelon keltaisilta sivuilta kohdasta Tuoremehua.
Esimerkiksi Helsingin Puistolassa toimivalla mehuasemalla omenakilon saa mehuksi vajaalla kahdella markalla. Puristettava vähimmäismäärä on 10 kiloa.
Mehu lirutetaan omiin astioihin, mutta asemilla on varattuna myös kanistereita. Yhdestä kilosta omenia tulee kuusi–seitsemän desiä mehua.
Mehuasemille kiikutettavia omenia ei tarvitse kuoria eikä kotaa poistaa. Lajikkeet voivat myös olla suloisessa sekamelskassa: kanelit, valkeatkuulaat ja talviomenat yhdessä. Joillakin asemilla mehu pastöroidaan lisämaksusta, jolloin se säilyy hyvin. Pastörointi onnistuu kotonakin, ja mehun voi myös pakastaa.
Teksti: Alice Karlsson
|
|