|
Vuoden 2004 turhake on juotava jogurtti
Siinä kaikki! Suomen luonnonsuojeluliiton harjoittelija Piitu Jantunen tekee turhaa työtä: tilkkaa enempää ei tästä pullosta heru.
|
Juotava jogurtti on se pikkuinen annos laihaa jogurttia pullossa, joka jäljittelee lääkepakkausta. Niitä on viime aikoina tullut markkinoille kuin sieniä sateella. Osaa juomista on vahvistettu maitohappobakteereilla. Näin niistä on saatu terveysvaikutteisia.
"Suorastaan häikäisevää mielikuvitusta osoittaa lantrata hapanmaitotuote vedellä, pakata se pikkuruiseen, paksusta muovista valmistettuun, kierrätyskelvottomaan muovipulloon ja myydä se sitten lantraamattomaan ja pahvitölkkiin pakattuun tuotteeseen verrattuna triplahinnalla. Myös markkinointistrategia ansaitsee hatunnoston. Kukapa olisi arvannut, ettei tavallista jogurttia voi juoda?" Näin vuodattelee kisamme voittaja eurajokelainen Ilona Hankonen.
Niputimme turhakekisassa juotavan jogurtin alle myös muut pikkuisiin muovipulloihin pakatut teho- ja terveysjuomat.
"Vastenmielinen ilmiö", paukauttaa oululainen Marika Salo pikkupulloista. "Muovi on tosi paksua, eikä sisällä ole kuin tilkka juomaa."
Hänen mukaansa terveysvaikutteisella on helppo myydä. "Osta rahalla terveyttä, tekemättä mitään ja tinkimättä mistään!"
Ankarin paheksunta kohdistuu pakkauksiin. Mihin on kadonnut pyrkimys jätteiden määrän vähentämisestä? Sehän on jätepolitiikan ensisijainen tavoite.
Kun Kuluttajatutkimuskeskus tutki kuluttajien näkemyksiä päivittäistavarapakkauksista, korostui kritiikissä sana turhuus.
"Huolimatta siitä, että esimerkiksi yhteiskunnallisessa keskustelussa ja lainsäädännössä painotetaan ympäristöön liittyviä arvoja, kuluttajien mielestä pakkauskehitys näyttää kulkevan pikemminkin toiseen suuntaan" tutkija Katja Järvelä raportoi.
"Ympäristönäkökulma jää markkinoiden jalkoihin; esimerkkeinä materiaaleja tuhlaava moninkertainen pakkaaminen, logistisesti kyseenalaisen pakkausten vajaatäyttö ja kertakäyttöiset muovipakkaukset."
Tutkimukseen osallistuneiden mielestä uudet pakkausratkaisut suunnataan ennen kaikkea nuorille ja taidoiltaan avuttomille kuluttajille, jotka arvostavat mahdollisimman helppoa ja mukavaa elämäntapaa. Pakkauksilla kilpaillaan ja erotutaan, mutta viime kädessä ne ovat vain pakollinen tuotteen mukana tuleva jäte.
Osa juomista terveysvaikutteisia Osa pikkupulloihin pakatuista tuotteista on terveysvaikutteisia, osa yrittää näyttää siltä. Tosiasia on, että probiootteja kuten maitohappobakteereita sisältävien hapanmaitotuotteiden on todettu vaikuttavan myönteisesti suolistoon. Ne muun muassa estävät haitallisien mikrobien kasvua. Juotavista jogurteista maitohappobakteereita on esimerkiksi Valion tuotteissa. Huikka tällaista juomaa ei liene haitaksi.
Mutta miksi juomat myydään tuhlaavasti kerralla nautittavina annoksina? Pikkupullon tyhjentää hetkessä. Ja mihin pakkaus pannaan?
Valio neuvoo laittamaan omat pakkauksensa nestekartonkikeräykseen muovikorkkeineen päivineen. Ja toden totta, muovisesta ulkonäöstä huolimatta enin osa pakkauksista on kartonkia!
Nestekartonkia hyödyntävästä Corensosta vahvistetaan, että ne kelpaavat keräykseen. Muovikorkit ja muut vähäiset muoviosat nypitään eroon koneellisesti energiajätteeksi.
Muut pullot on sen sijaan nakattava tylysti roskiin.
Suomen jätelain mukaan tuottajalla on velvollisuus järjestää tuotteistaan syntyvien jätteiden uudelleenkäyttö, hyödyntäminen ja muu jätehuolto sekä vastata niistä aiheutuvista kustannuksista.
Pakkauksia kohdellaan kuitenkin lempeämmin kuin monia muita tuotteita; riittää kun niistä hyödynnetään keskimäärin 61 painoprosenttia.
"Hyvin toimiva palautuspullojärjestelmä takaa, että lasi- ja muovipakkauksia käyttävä teollisuus pystyy saavuttamaan kierrätys- ja hyödyntämistavoitteet", ympäristöneuvos Olli Pahkala ympäristöministeriöstä valaisee.
Eduskunnassa käsitellään parhaillaan juomapakkausten kierrätysjärjestelmää koskevaa lakiuudistusta. Sen mukaan ympäristöperusteinen vero tulisi lähes kaikille juomille.
"Jos juomapakkauksille ei luoda kierrätysjärjestelmää, niille tulee 54 sentin lisävero litralta", Pahkala sanoo. Veron uskotaan painostavan tuottajia oikeaan suuntaan.
Laki tulee voimaan ensi vuoden alusta, mutta siirtymäkausi kestää 2007 loppuun.
Ja laissa on poikkeus: Maitotuotteet eivät kuuluu sen piiriin! Juotavat jogurtit voidaan siis jatkossakin huoletta pakata kertakäyttöisiin muovipulloihin.
"Se on ilmeisesti maatalouspolitiikkaa", Pahkala huokaa.
Häirikkeitä, pelokkeita ja joutavanpäivikkeitä
Näistä valittiin vuoden turhake
Teksti: Alice Karlsson
Juotavia jogurtteja sekä muita teho- ja voimajuomia kertakäyttöpakkauksissaan. Joissakin pulloissa on käytetty kolmea erilaista materiaalia: alumiinia, muovia ja pahvia.
|
|
|